Nauczcie swoje córki, że żaden bukiet róż nie wybaczy agresji, ponieważ kwiaty można zanosić nawet na groby
Zanim Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę, Aztekowie i Majowie wykorzystywali ziarna kakaowca jako walutę. Był to bardzo cenny napój, a jego spożywanie postrzegano jako luksus.
W Szkocji grupa studentów poszła do muzeum sztuki nowoczesnej i zostawiła na stoliku ananas, tak by sprawdzić czy ludzie wezmą go za sztukę. Wrócili po paru dniach i okazało się, że nie tylko ananas jest wciąż na miejscu, ale jest też przykryty szklaną gablotą
Dan Frost, niemiecki geofizyk z Instytutu Geograficznego w Bayerisch w Niemczech, stworzył nową metodę wytwarzania diamentów właśnie z masła orzechowego. Masło orzechowe cechuje się wysoką zawartością węgla, a jeśli podda się je wysokiemu ciśnieniu zamieni się w diament. Nie o zwykłe ciśnienie jednak chodzi, a o takie, jakie obecne jest w jądrze Ziemi. Proces jest jednak bardzo żmudny i jak mówi Frost - jeśli chcielibyśmy otrzymać dwu, lub trzymilimetrowy diament, musielibyśmy czekać tygodniami - przyznał w rozmowie z BBC.